Zašto imamo dlake na dupetu ?

Podeli:

Celo telo čoveka je prekriveno dlakama – manjim ili većim, ali iz kojih razloga one postoje u predelu naše pozadine?

melisa lori, s-ksi, telo, guza, grudiFoto: Instagram/melissalori

  Možda imate svetle, “nevidljive” dlačice koje prekrivaju vaše guzove, a možda ste i “prokleti” crnim kovrdžama oko anusa. Koja god varijanta da je u pitanju, te dlake postoje i vreme je da saznate zašto.

Loša vest je da niko zapravo ne zna jedan jedini pravi razlog zbog čega je fizionomija tog dela tela takva, ali to ne znači da ne postoje teorije – pitanje je samo kojoj ste naklonjeni.

1. Evolucija

Ne postoji evolutivni pritisak na ljude da nemaju dlake na guzi, što znači da u sklopu menjanja tela nije uključen nestanak dlaka.

Ne sprečavaju nas da živimo zdravo, kao ni da se reprodukujemo. Iz tog razloga, ove dlake nisu “izumrle”, jer jednostavno ne postoji nikakav razlog ili smetnja koja bi uzrokovala da one više ne postoje na čoveku.

2. Mirisi

Dlake na intimni delovima aktivno rade na tome da zadrže posebne sekrete koji imaju specifične mirise pune feromona. One dalje šire ove mirise u cilju privlačenja potencijalnog partnera i obeležavanja teritorije.

Svakako nije lepa zamisao da dlake na našim guzovima i anusu šire aromu ka ljudima koji nam se sviđaju, ali to se definitivno dešava.

3. Trenje

Koža koja se trlja o kožu stvara trenje, koje dovodi do iritacije, osipa, pa čak i infekcije.

Dlake funckionišu kao neka vrsta zaštitnog sloja i pomažu da se smanji neprijatan osećaj koji ovo trljanje uzrokuje.

Nažalost, ne postoji mnogo naučnih dokaza koji bi poduprli ove teorije, ali je svakako zanimljivo znati potencijalne uzroke održavanja dlaka na ovom delu ljudskog tela.

Mondo.rs

PREPORUKA ZA VAS

FB Komentari

komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *