Zašto je dugmad na ženskoj odeći sa leve strane, a na muškoj sa desne?

Podeli:

Da li ste se ikada pitali zašto je dugmad na ženskoj odeći sa leve strane, a na muškoj sa desne?

Dugmići su se šili na desnoj strani još u Srednjem veku. Muškarcu su nosili mač ispod kaputa i to na levom boku. Kako bi ga lakše i brže mogli izvući, dugmad su morala biti s desne strane. Kasnije, kada su žene otkrile bluzu, nisu se same zakopčavale nego su ih zakopčavale krojačice ili služavke. Kako su one stajale ispred žene i zakopčavala joj bluzu, bilo je lakše ako su dugmići bili sa leve strane. Tako je ostalo do danas.

Međutim, postoji i teorija da se kod žena dugmad nalazi sa leve strane, a kod muškaraca s desne zato da se pokaže kako su žene na društvenoj lestvici ispod muškaraca. Ipak, teorija s mačem i sluškinjama je nekako logičnija, piše Bild. Dugmad sa leve strane počela su da se nose između 1840. i 1850. godine, a do tada ih je ženska odeća imala na desnoj strani.

Postoji još nekoliko zanimljivosti:

– Napoleon je naredio da svi njegovi vojnici moraju na rukavima da imaju dugmad kako bi sprečio da njima brišu nos. Tako su košulje dobile dugmad i na rukavima.

– U doba starih Grka i Rimljana dugmići su bili napravljeni od drveta, metala, rogova i kosti životinja, školjki.

– U bronzanom dobu ljudi su bili toliko oduševljeni dugmadima da su ih našivali na odeću i nosili bez ikakvog razloga, osim kao ukras. Kasnije su iz te navike nastali broševi.

– 1620. godine vojvoda od Bakingema nosio je plašt na kojem se nalazilo mnoštvo dugmića od dijamanata – naravno, služili su samo kao ukras.

– Japanci su preferirali dugmad od bisera, a oko 1860. godine tržište je “poludelo” za njima.

Autor: Fokus

PREPORUKA ZA VAS

FB Komentari

komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *