Zašto mačke ližu vlasnike?

Podeli:

Mačke su poznate po tome da retko kada pokazuju naklonost prema vlasnicima i trenuci kada mace odluče da se maze su neprocenjivi. Međutim, da li ste se ikada zapitali šta mačka želi da vam kaže kada vas tokom maženja liže?

Veterinar Brus Fogl, koji je napisao brojne knjige o mačkama, kaže da se mačke lizanjem povezuju i socijalizuju. Prvi kontakt sa mačkom koja ih je omacila, mačićima je lizanje njuške i usta, što majka radi kako bi ih očistila od sluzi, ali i da bi stimulisala disanje.

Pravo na teritoriju

Lizanje je prvi osećaj dodira kojeg se mačka seća. Lizanjem mačka obeležava svoju teritoriju i ostavlja svoj miris na ćebetu na kome spava, na činiji iz koje jede, pa tako i na vama. To je znak da vas doživljava kao prijatelja i da se u vašoj blizini oseća sigurno.

Neki stručnjaci veruju da napušteni i odbačeni mačići, koji nisu doživeli da ih majke ližu dok su bili mali, pokazuju ovakve tendencije u odraslom dobu. Ukoliko ste udomili napuštenu macu, moguće je da je to razlog zbog kojeg vas maca neprestano liže.

Zanemareni kućni ljubimci koje vlasnici retko maze takođe mogu ispoljiti ovakvo ponašanje.

Prekomerno lizanje

Ako imate stariju macu koja vas do sada nije lizala, a sada odjednom u tome preteruje, obratite dodatnu pažnju na ovo njeno ponašanje. Moguće je da na taj način ublažava bol, pa je preporučljivo da je odvedete veterinaru.

Nakon što ste ustanovili da vas maca ne liže iz zdravstvenih razloga, dopustite joj da to čini, jer je u određenoj meri to i normalno. Ukoliko vam to smeta, odvucite joj pažnju poslasticama ili je igrom motivišite da se posveti nečemu drugom.

Izvor: životinje.rs

PREPORUKA ZA VAS

FB Komentari

komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *