Zbog čega mala deca grizu

Podeli:

Ukoliko vas vaš mališan često grize, a vas to zabrinjava, znajte da nemate razloga za brigu. Reč je o normalnoj potrebi male dece, najčešće uzrokovanom nemogućnošću da dobiju ono šta žele. Ipak, kod veoma agresivne ili starije dece od tri godine treba potražiti stručnu pomoć.

Udruženje minhenskih pedijatara nedavno je saopštilo da je česta potreba sasvim male dece da ugrizu drugu decu sasvim normalna. – To je najčešće posledica dečijih frustracija, odnosno nemogućnosti da dete dobije šta želi – objasnio je dr Fegeler, predstavnik Udruženja pedijatara.
Ipak, dr Fegeler upozorava da, ukoliko potreba deteta da grize drugu decu ili odrasle postane veoma agresivna, roditelji treba da odvedu dete kod pedijatra. Isto važi za decu stariju od tri godine koja i u tom uzrastu često grizu drugu decu ili odrasle.

Jedan od načina koji može da pomogne da dete prestane da grize drugu decu jeste roditeljska pohvala upućena detetu kada ono uradi nešto pozitivno, lepo ili empatično, savetuju stručnjaci.

Ako se i nakon toga dete nastavi da se ponaša isto, roditelji najpre moraju da posvete pažnju detetu koje je dobilo ugriz i pomognu mu da izrazi osećanja ili da se izjada.

Istovremeno, trebalo bi da izbegnete iznošenje bilo kakve negativne opaske detetu koje je ugrizlo ono drugo. Najbolje je da mu objasnite da je nanošenje ugriza drugome detetu neprihvatljivo i da jako boli.

PREPORUKA ZA VAS

FB Komentari

komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *