Želite da komunicirate s Bogom? Pošaljite mu pismo, mejl ili faks

Podeli:

Nekad su vernici odlazili u Jerusalim na najsvetije mesto na svetu – Brdo hrama – kako bi u pukotine zapadnog zida Solomonovog hrama, poznatijeg pod nazivom Zid plača, ostavili papirić s molitvom ili željom, verujući da će ih Bog ispuniti. Danas je zbog modernizacije telekomunikacija dovoljno poslati faks ili i-mejl sa željenim tekstom u Institut za očuvanje Zapadnog zida i oni će besplatno za vas porukicu staviti u Zid. „Ta mogućnost postoji već dve i po godine, kaže Ehiel Pomerac, voditelj projekta u institutu. „Godišnje primamo hiljade faksova i-mejlova iz celog sveta.

Većina poruka dolazi od Jevreja, ali pristižu molitve i od hrišćana, hinduista, pa i muslimana“, kaže Pomerac. Tekstovi pristiglih poruka, molitvi i želja nekoliko puta nedeljno isprintaju se na papiriće i odnose na Zid, gde se svaki papirić pojedinačno umetne u raspoložive pukotine. „Za to je zadužen naš zaposleni, koji je preživeo holokaust i koji svoj posao obavlja s najvećom ozbiljnošću“, objašnjava Pomerac. Prema papirićima se zaposleni u institutu odnose s najvećim poštovanjem, te strogo paze da se nijedan ne izgubi. „Ponekad se zbog jakog vetra papirići razlete po platou, ali ih zato ljudi svaki dan skupljaju i vraćaju na Zid. Ne želimo da se ijedna molitva izgubi. Papirići se nikad ne bacaju u smeće, već se skupljaju u posebne kutije i dva puta godišnje – pre praznika – pokopaju u poseban, za to predviđen grob na Maslinovoj gori“, pojašnjava Pomerac. To groblje je najpoznatije na svetu jer se veruje kako će na sudnji dan duše tamo pokopanih prve ići na nebo. Zbog tog uverenja, parcele tamo su vrlo tražene i skupe.

HVALA TI, BOŽE

Pre nekoliko godina izraelski državljanin je poslao pismo u kom je zamolio Boga za 5.000 šekela, jer je siromašan. Zaposleni pošte su, ganuti, sakupili 4.300 šekela i poslali mu. Ubrzo je stiglo njegovo pismo: „Bože, mnogo ti hvala, ali drugi put ne šalji preko pošte, jer su mi ukrali 700 šekela“.

PREPORUKA ZA VAS

FB Komentari

komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *