Duboko disanje smanjuje stres

Podeli:

Nemački psihjatri tvrde da određene tehnike disanja mogu pomoći u smanjivanju stresa dugoročno i kratkoročno. „Disanje je podložno stresnim situacijama”, kaže psihijatar Krista Rot Sakenhajm i dodaje da sistem disanja reaguje na psihološke ili fizičke promene. Disanje je takođe jedina telesna funkcija koja može svesno da se kontroliše iako se normalno ono nastavlja bez prekidanja.

Sakenhajm tvrdi da svesno duboko disanje širenjem abdomena, na primer, može da uspori puls, pri čemu telo dobija više kiseonika što ga dovodi u bolje stanje za razmišljanje. Njena osnovna preporuka jeste duboko udahnuti nakon neke stresne situacije i doći do opuštenog stanja sporim, regularnim disanjem. „Sa svakim udisajem osoba mora osetiti da se stomak kreće i kako se opuštaju trbušni mišići”, opisala je Sakenhajmova jednostavnu tehniku disanja.

Kontinuiranim disanjem određeni mišići se napinju prilikom udisaja, a opuštaju prilikom izdisaja, pri čemu se stopala, ruke, gornji deo tela, vilica i na kraju stomak grče kod svakog udisaja.

Radi bolje dugoročne borbe sa stresom stručnjaci preporučuju standardne metode opuštanja uz tehnike disanja.

PREPORUKA ZA VAS

FB Komentari

komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *