Najbolji vodič za preživljavanje gripa i prehlade

Podeli:

Tokom godine odrasla osoba se prehladi dva do tri puta, pokazuju statistike Centra za kontrolu bolesti i preventivnu negu. To se posebno dešava zimi kada su niske temperature…

Osim redovnog pranja ruku (sapunom, makar 20 sekundi)”postoji puno toga što možete uraditi a što će drastično smanjiti šanse da se razbolite”, kaže doktorka Holly Phillips, glavni internista u Njujorku.

Naoružajte se ovim savetima eksperata, i na najbolji način prođite kroz ovu sezonu gripa i prehlade.

Sklanjajte se od prehlađenih

Naravno, vi ne biste da budete neučtivi, ali sklanjati se iz dometa osoba koje kijaju je presudno, kaže dr. Phillips. “Bacili koje nose čestice izbačene pri kijanju mogu da prelete i se4dam metara!” Ako osoba blizu vas krene da kašlje ili kija, sklonite se ili pređite na drugo mesto. Ako vam je neprijatno, samo recite “Žao mi je, lako se prehladim.”

Ne dodirujte se oko usta

To je isto kao da ližete vrata klozeta (bljak). “Izbegavanje dodira po licu prilično smanjuje šanse da se razbolite”, kaže Margarita Rohar, doktor i internista u njujorškom Langone Medicinskom Centru. Ali to je lakše reći no učiniti: prosečna osoba rukom dodirne usta ili nos više od tri puta tokom jednog sata. Ako ne možete da se kontrolišete, probajte da sedite na šakama kad su dokone.

Redovno spavajte

Iskoristite duže noći i gledajte da spavate koliko treba. Studija objavljena u Arhivu Interne Medicine pokazuje da su osobe koje spavaju kraće od sedam sati skoro tri puta podložnije prehladama nego oni koji spavaju makar osam sati.

Unosite cink

Uzmite pastile s cinkom čim se osetite lošije, savetuje doktor Lebovic. Cink je mineral od suštinske važnosti za ćelije imunog sistema, a analiza Cochrane Biblioteke iz 2013. pokazala je na osnovu 18 eksperimenata da unošenje cinka u roku od 24 sata pošto osetite prve simptome skraćuje dužinu bolovanja. Autori preporučuju dozu od 75 miligrama dnevno. Unos  u organizam možete povećati i uzimanjem hrane bogate cinkom. Pored toga što smanjuje trajanje prehlade, cink povećava libido, pomaže pri zarastanju rana i sprečava upale.

Naoružajte se tečnošću

“Tečnosti pomažu pri rastvaranju sluzi koju telo proizvodi kad ste bolesni”, kaže doktorka Phillips. “I kad je ta sluz, puna bacila, razblažena, lakše se izbacuje iz organizma.” Ona preporučuje unošenje makar dva litra vode ili drugih tečnosti na dan.

Ispirajte grlo mlakom, slanom vodom

Mama je bila u pravu: ovo zaista deluje. So pomaže u ubijanju patogena. Štaviše, oblaganje unutrašnjosti grla slanim rastvorom (1/2 kašičice morske soli u čaši tople vode) smanjiće upalu i rastvoriti sluz, što pomaže pri izbacivanju bacila.

Zagrejte pileću supu

Ova klasična hrana za bolesničku postelju je višestruko korisna: “Para otvara zapušene nazalne kanale, a slana tečnost smiruje upale grla”, tvrdi doktorka Holly Phillips. Ali to nije sve. Istraživanje objavljeno u žurnalu Chestpokazuje da pileća supa ima svojstvo usporavanja belih krvnih zrnaca, koje se bore protiv infekcija. Kad se kreću sporije, više vremena provode u delovima tela kojima su potrebni.

 

PREPORUKA ZA VAS

FB Komentari

komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *