Oprez: 6 vrsta hrane i pića koje pogoršavaju prehladu

Podeli:

Svi znaju kako se, kada smo bolesni, od toplog čaja ili supe osećamo puno bolje. Ali postoje određene namirnice koji nisu saveznici u borbi protiv prehlade već mogu dodatnoda pojačaju simptome.

1. Kupovni voćni sokovi
Isceđeni voćni sokovi prepuni su vitamina i minerala koji je bolesnom tijelu prijeko potrebni, no to ne vrijedi i za kupovne sokove. Naime takvi napici u sebi sadrže velike količine šećera koji se vežu za krvne stanice i “kradu” vitamine iz tijela te samim time oslabljuju imunitet.

2. Pržena hrana
Pržena hrana nije zdrava ni kada smo zdravi, a zamislite samo koliko je onda štetna za telo oslabljeno virusom. Ona je prepuna zasićenih masnih kiselina koje se teško vare, pa mogu značajno da poremete probavni sistem organizma, koji tokom bolesti ionako ne radi punom snagom.

3. Kafa
Kada smo bolesni trebalo bi da pojačamo unos tečnosti. Kafa, odnosno kofein kao glavni sastojak omiljenog crnog napitka deluje kao vrlo snažan diuretik, što može da izazove dehidraciju već oslabljenog organizma.

4. Kisele namirnice
Kisele namirnice mogu da iritiraju već bolešću oštećenu sluznicu, što može dodatno da pojača simptome bolesti. U tu grupu spadaju ukiseljeno povrće, citrusi, posebno narandža i paradajz u svim oblicima. Citruse radije iscedite i promešajte s toplim napitkom i medom.

5. Alkohol
Baš poput kafe, alkohol “tera” tečnost iz tela i samim tim može da uzrokuje dehidraciju, a mešanje alkohola i nekih lekova može da smanji njihovo delovanje. Iako istraživanja potvrđuju kako čaša vina uz obrok jača imunitet, kada ste bolesni, takvu naviku izbacite i zamenite je čašom prirodnog soka ili čaja.

6. Mlečni proizvodi
Iako mlečni proizvodi sadrže proteine i vitamin D koji pomaže u jačanju organizma, isto tako pojačavaju izlučivanje prirodne sluzi u organizmu što može dodatno da pojača kašalj.

ZADOVOLJNA.HR

PREPORUKA ZA VAS

FB Komentari

komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *