Šta se dešava sa vašim mozgom kada ne spavate dovoljno?

Podeli:

Nije strašno kada prođe jedan ili dva dana bez dovoljne količine sna, međutim, dugoročni efekti mogu biti štetni.

Kako nedostatak sna utiče na prefrontalni korteks?

Spavanje je važno jer omogućava mozgu da funkcioniše pravilno. Mnoge druge funkcije tela mogu se regenerisati opuštanjem i relaksacijom, ali ne i mozak. Studija pokazuje da prefrontalni korteks postaje aktivan kada se ljudi odmaraju. To je glavni razlog zbog kojeg se osećate bolje posle kratke dremke. Na taj način dajete više energije mozgu.

S obzirom na ovu činjenicu, možete da zamislite šta se dešava kada dovoljno ne odmarate. Nastaje problem, jer je prefrontalni korteks od izuzetnog značaja. On je odgovoran za impulsivnost, pažnju i vizuelne asocijacije. Kada ovaj deo mozga postane umoran, teško procenjujete određene situacije, halucinirate i ne možete da obavljate svakodnevne zadatke. Studije pokazuju da nakon 16 sati bez spavanja, mozak počinje da oseća posledice. Posle 16-časovne aktivnosti bez dobrog sna (čak i ako ste spavali malo), vaš mozak gubi sposobnost da normalno funkcioniše.

Osam sati sna zapravo omogućava potpuni oporavak od svakodnevnog stresa. Vaše telo se odmara i u sedećem položaju tokom dana, ali mozak nema ovu opciju i on mora biti aktivan i budan tokom dana.

Potrudite se da ne radite preterano i ne spavate premalo. Ne zaboravite da je zdravstveno stanje vašeg mozga izuzetno važno za normalno funkcionisanje.

PREPORUKA ZA VAS

FB Komentari

komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *